Mijn eerste nieuwsverslag; moeilijk!

09/12/2009

Het werd tijd voor iets nieuws. Geen nieuwsberichten meer schrijven, maar nieuwsverslagen. Hier wist ik in het begin echt geen raad mee, maar toch is het me gelukt er een te schrijven. Op hoop van zege dan maar!

Lees verder voor mijn nieuwsverslag.

 

`Gehandicaptensport is niet om aan te zien´


Door Sharon Krol
ROTTERDAM – Er is meer aandacht nodig voor lichamelijke gehandicapten in sport, huisvesting, mobiliteit en werk. Dat werd duidelijk na het debat op de 2e Nationale Wereldgehandicaptendag te Rotterdam.

In recreatiecentrum Oostervant te Rotterdam werd de 2e Nationale Wereldgehandicaptendag gehouden. Deze werd georganiseerd door Stichting Aquarius. Het debat was onderdeel van een programma met ondermeer een duel tussen gehandicapte sporters, een lunchwandeling, bowlen en een diner.

Genodigden die deelnamen aan het debat waren onder andere Lia Schop (voorzitter Rotterdamse Vereniging Anders Sporten), Ineke Wilson (programmamanager Wonen, Welzijn en Zorg bij com·wonen), Denise Janmaat (adviseur Rolstoeltoegankelijkheid) en Hugo Borst (sportjournalist AD). 

Het debat, dat geopend werd door Erik van Loon, begon met het onderwerp sport. Korie Homan, paralympisch rolstoeltennisster, vertelde onder meer dat door het sporten haar grenzen verlegd zijn. Er is meer aandacht voor sport nodig. Zo stelt Schop: “De accommodatie moet verbeterd worden.” Volgens Michiel de Ruyter (zitvolleybalcoach) moet gehandicaptensport toegankelijker worden voor de massa door een speciaal televisie programma erover. “Gehandicaptensport is niet aantrekkelijk om naar te kijken, ook al komt er een programma”, meent Hugo Borst.

Volgens TNO zijn de woonomstandigheden van gehandicapten tussen 2003 en 2008 verbeterd. Janmaat: “Toch is het zo dat vele woningen nog niet goed toegankelijk zijn. Ze moeten er op de architectenopleiding aan gaan werken.” De problemen liggen vooral bij de rolstoelgebruikers en slechtzienden. Er wordt niet genoeg rekening gehouden met de drempels en de stopcontacten. Het probleem moet bij de bron aangepakt worden, stelt Wilson.

RET (Rotterdam Elektronische Trein) is al een tijdje bezig met het verbeteren van het Openbaar Vervoer voor gehandicapten. Ellen van Velzen (RET) stelt dat aan het eind van 2011 95% van de metro in Rotterdam is aangepast. Wel moeten de bussen nog toegankelijker worden. Ook zijn de meeste debaters het ermee eens dat het vervoer voor gehandicapten slecht is geregeld. Zo moeten ze lang wachten op een taxi, vroeg aangeven dat ze met de trein willen reizen en duurt een ritje dat normaal slechts 10 minuten duurt, een uur. Zo vindt Janmaat het jammer dat niet veel mensen autoaanpassingen kunnen krijgen, zodat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze ergens naartoe willen.

“Dat is gewoon discriminatie! Wajong (Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Jonggehandicapten) kan en mag alles, maar zodra je dat niet bent krijg je bijna geen kansen”, stelt Schop. “Er moet meer aandacht komen voor arbeidsparticipatie.” Wat vooral over dit onderwerp naar voren komt is dat het belangrijk is dat ze meedoen in de maatschappij. Men moet kijken naar wat ze wèl kunnen. Toch is arbeidsparticipatie lastig voor gehandicapten omdat werkgevers hun handicap niet altijd accepteren. Iedereen is het er wel over eens dat hier aandacht voor moet komen.

Of er daadwerkelijk acties verricht zullen worden na het debat is niet zeker. Volgend jaar wordt er weer een Nationale Wereldgehandicaptendag gehouden. Deze zal dan plaats vinden op 3 december in recreatiecentrum Marnix te Amsterdam.

Advertenties

3 Responses to “Mijn eerste nieuwsverslag; moeilijk!”


  1. Goed verslag voor een eerste keer, Sharon. Het waren zoveel verschillende onderwerpen dat het best lastig is dat samen te vatten. Een volgende keer kun je misschien de rode draden van de diverse onderwerpen nog meer met elkaar verbinden, dan leest je verslag nog makkelijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s